Gyakran ismételt kérdések

Mi az az Implantátum

A fogászati implantátumokat kb. 40 éve alkalmazzák rendszeresen. A fog implantátum tulajdonképpen egy műgyökér, amelyet műtéti úton az állcsont fogatlan részére helyezünk be. Különösen előnyös akkor, amikor a szomszédos fogak egészségesek, ezért lecsiszolásuk nem indokolt. A fog implantátumok nem csak rögzített pótlások pilléreként szolgálhatnak, hanem jobb tartást biztosítanak a kivehető protéziseknek is, ezért alkalmazásuk minden fogatlan páciens esetében szóba jöhet.

Melyek a fogimplantátumok előnyei?

Az implantátumok előnye kézenfekvő. Visszaadja a biztos és kényelmes harapás érzetét, megteremtve ezzel a könnyed táplálkozás és biztos mosoly lehetőségét. Elégedett páciensek sora számol be az implantációs fogpótlások kiváló funkciós és esztétikai értékéről, különösképpen teljesen fogatlan állcsontok esetén. Ilyenkor ugyanis még a tökéletesen elkészített teljes protézisekkel sem érhető el olyan rágóerő és stabilitás, mintha a protézisek helyben tartását implantátumokkal biztosítjuk.

Miből készülnek a fogimplantátumok?

A beültetésre kerülő fog implantátumok a jelenleg rendelkezésre álló leginkább szövetbarát anyagokból készülnek. Maga a csavar nagy tisztaságú titánból áll, amelyet speciális bevonat tesz képessé a csonttal való stabil kapcsolat kialakítására. Szájsebészeink az egyéni adottságok értékelése után az Önnek legmegfelelőbb fog implantátum típust javasolják.

A fogimplantátum kezelés menete?

Az alsó és felső állcsontot egyaránt ábrázoló panoráma röntgen készítése valamint a száj klinikai anatómiájának vizsgálata után az orvos elkészíti az Ön igényeinek legmegfelelőbb kezelési tervet. Érzéstelenítést követően a kérdéses állcsont területén szabaddá tesszük a csontfelszínt. Itt kerül kialakításra az implantátumot befogadó csontágy. Ezután helyezzük be magát a csavarimplantátumot, mely fölött az ínyt összevarrjuk. Az egész 30-90 percet vesz igénybe – maga a műtét kb. 15 perc implantátumonként. A kezelés utáni esetleges kellemetlenségek nem haladják meg egy foghúzás után tapasztalható fájdalom szintjét. Kellemetlen továbbá, hogy az implantálás után 10 nap múlva kerül sor a varratszedésre, és ebben az időszakban nem hordható semmilyen kivehető fogprotézis.

Fontos tanácsok az implantáció utáni napokra:

Ne fogyasszon pár napig tejterméket (A tejben lévő baktériumok miatt elfertőződhet a seb)
Ne szívogassa és ne öblögesse a seb helyét. A többi fogat, úgy ahogy szokta megmoshatja.
A kapott antibiotikumot be kell szedni az orvos utasításainak megfelelően. Amennyiben fellépnek az esetleges mellékhatások, másfajta antibiotikumra kell váltani.
A varratokat 7-10 nap múlva ki kell szedetni, különben elfertőződhet a helye.
Az arcot azon az oldalon, ahol az implantáció volt borogatni, hűteni kell, mert nagyon bedagadhat. Amennyiben a kapott jégtasak elolvadt már, otthon szintén hűtheti valamivel azonban fontos, hogy ne hideg, fagyos dolog legyen, hanem csak hűvös.
A gyógyulási folyamat során a csont ránő az implantátum felszínére, így biztosítva annak stabilitását. Mindez a külvilágtól elzárva – az íny védelmében – történik. A gyógyulási idő (3-4 hónap) letelte után az implantátumot felszabadítjuk és kezdetét veszi a szükséges felépítmény (korona, híd vagy protézis) elkészítése, amely ugyanúgy orvosi és fogtechnikai munkafázisokból áll, mint hagyományos fogpótlások esetében.

Kaphatok implantátumot ha nincs saját fogam?
Természetesen igen! Amennyiben megfelelő az állkapocs csontmennyisége minden további nélkül beültethető a műgyökér.
Mennyit kell váni a foghúzás után ha fogimplantátumot szeretnék?
Amennyiben a fog helye nem gyulladt, nem keletkezett nagy seb a húzás után, elég 6-8 hét várakozás, azonban a nem ilyen optimális a helyzet akkor 3 hónap a várakozás.
Meddig kell az implantáció után a felépülésre várni?
Általánosságban 3-4 hónap elég a gyógyulásra. Amennyiben csontpótlás is szükséges az implantáció során, akkor ez a gyógyulási idő 6 hónap is lehet.
Meddig tart egy korona vagy híd elkészítése?
Ha a bekoronázandó fogak egészségesek, egy hét alatt elkészül a híd és korona is.
Hogyan történik a fogfehérítés?

A fogakat először alaposan meg kell vizsgálni, hogy a fogfehérítés egyáltalán lehetséges-e. Kizáró ok lehet, ha a fogak szuvasak, töröttek vagy a Tetracyclin anyag (antibiotikum hatóanyag) miatt színeződtek el. Ha a fogak állapota rendben van, akkor az első lépés egy alapos fogkő eltávolítás és polírozás. A tisztítás után felviszik a fogfehérítő anyagot a kívánt felületre, majd 20 perc után eltávolítják. Amennyiben a hatás nem megfelelő, a művelet megismételhető.
A fogfehérítés után a fogak érzékenyek lehetnek, de ez az érzés pár nap után elmúlik.
A végleges fogszín két hét után áll be. Ha a fogak további kezelésre szorulnak (tömés, korona), akkor ezeket a beavatkozásokat csak a két hetes várakozási idő után lehet folytatni. A kész koronákat és töméseket nem lehet kifehéríteni.
A fogak fehérsége 1-2 évig marad meg, de ez nagyban függ az étkezési szokásoktól, a páciens szájhigiénéjétől és életmódjától (dohányzás).

.

Mely egészségpénztárakkal állunk kapcsolatban?

ALLIANZ Hungária Egészségpénztár
Budapest II., Kapás u. 6-12.
Tel:06-40/429-429
Email: epenztar@allianz.hu
Weboldal: www.allianz.hu

AXA Magyarország
1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.
Tel.: 06-40/30 30 30
Email.: info.axa@axa.hu
Weboldal: www.axa.hu

DIMENZIÓ Önkéntes Kölcsönös Egészségpénztár
1013 Budapest, Krisztina krt. 32.
Tel.:06-80/201-418
Email: info@dimenziocsoport.hu
Weboldal: www.dimenziocsoport.hu

ERSTE-Harmónia Egészségpénztár
1013 Budapest, Krisztina krt. 32.
Tel.: 06-1/488-46-77
Email: hep@harmonia-ep.hu
Weboldal: www.harmonia-ep.hu

K&H Medicina Egészségpénztár
1126 Budapest, Böszörményi út 24/B.
Tel.: 06-1/248-22-70
Email: info.khmedicina@khb.hu
Weboldal: www.khmedicina.hu

MKB Egészségpénztár
1056 Budapest, Váci u. 38.
Tel.: 06-1/268-76-14
Email: ugyfel@mkbep.hu
Weboldal: www.mkbep.hu

TEMPO Országos Önkéntes Kiegészítő Egészségpénztár
1025 Budapest, Nagybányai út 92.
Tel.: 06-1/463-46-03
Email: egeszsegpenztar@egeszsegpenztar.hu
Weboldal: www.egeszsegpenztar.hu

VASUTAS Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészségpénztár
1144 Budapest, Kőszeg u. 26.
Tel.:06-1/880-6565
Email: szolgaltato@epenztar.hu
Weboldal: www.epenztar.hu

Kérdése van, írjon!

Amennyiben kérdése van az egészségpénztárakkal kapcsolatban, keressen meg bennünket telefonon, faxon vagy e-mailen.Munkatársaink készséggel megválaszolják kérdéseiket!

Facebook

Hírlevelet kérek!

© 2013 Genius-Central Dent

Back to top